Mire használható a Google Bard?

A Bard prompt-válasz folyamata segíthet gyorsabban válaszokat kapni, mint egy átlagos Google keresés során.

Egy hagyományos Google keresés során kulcsszavakat kell beírnod, követni a linkeket, átnézni a tartalmakat, majd összeállítani az eredményeket, vagy megismételni a folyamatot egy pontosított kulcsszó kereséssel.

A Bard esetében beírsz egy kérést, majd átnézed a választ. Ha a válasz nem pontosan az, amit szeretnél, négy opciód van:

  • Más vázlatok megtekintése alternatív formázott válaszokkal.
  • A válasz újragenerálása a rendszer által egy új válasz létrehozásához.
  • Folytatás egy másik kéréssel.
  • Átváltás a Google keresésre a Google gombbal.

A Bard képes kezelni számosféle feladatot, de a leggyakoribb felhasználási módokat az alábbi képességkategóriák fedi.

A Google Bard képes összefoglalni

Mint egy nagy nyelvi modell, a Bard ügyesen összefoglalhat szöveget. Például adhatsz egy linket egy weboldalhoz, és kérheted a Bardot, hogy összefoglalja a tartalmakat, például:

Kérem, hogy foglald össze a https://blog.google/technology/ai/bard-google-ai-search-updates/ oldalt.

Emellett megadhatod a kívánt hosszt, ha egy adott mértékű tömörséget szeretnél, például "Kérem, összefoglalja 100 szóban".

A Google Bard tud összehasonlítani

A Bard képes összehasonlítani két vagy több elemet. Sok esetben, amikor megkéred a Bardot, hogy hasonlítson össze dolgokat, a rendszer egy táblázatban jeleníti meg az adatokat. Például, ha megkéred a Bardot:

Hasonlítsd össze a Pixel 7, Pixel 7a és a Samsung Galaxy S23 készülékeket.

Hasonlóképpen megkérheted a Bardot, hogy hasonlítson össze weboldalakat.

A Google Bard tud javasolni

A Bard lehet egy javaslat motor termékekre, szolgáltatásokra vagy tevékenységekre. Írd be a könyvek, zene vagy filmek címét, amelyek tetszenek neked, majd kérj javaslatot a többihez. Ez hasznos lehet, ha olyan témákkal foglalkozol, amelyekben nem vagy jártas. Például kipróbálhatod:

Érdekel a gépi tanulás történetének megismerése. Tudsz ajánlani 10 hasznos és nagyra értékelt könyvet erről a témáról?

A Google Bard tud magyarázni

Amikor szeretnél megtudni valamit egy témáról vagy történelmi eseményről, megkérheted a Bardot, hogy magyarázza el neked. Ha szeretnéd, javasolhatsz egy kívánt szintet annak érdekében, hogy az rendszer egy olyan magyarázatot adjon, amely vagy könnyen érthető, vagy részletesebb lehet. Például egy általános áttekintésért egy olyan alaptechnológiáról, amely segíti a Bard működését, megkérdezheted:

Meg tudod magyarázni, hogyan működnek az ideg hálózatok alapelvei? Magyarázd el úgy, mintha az első egyetemi évem lenne.

A Google Bard tud ötletelni

Kérd meg a Bardot, hogy "Adj ötleteket a(z)..." és add meg azt a témát, amelyről szeretnél ötleteket, például egy új projekt, promóciós kampány vagy cikk írásához. Bátorítsd a Bardot, hogy kreatív, szokatlan vagy újszerű ötleteket adjon a válaszokban.

A Google Bard tud kódolni és hibakeresni

2023 áprilisában a Bard hozzáadta a képességet a kód létrehozásához és hibakereséséhez több mint 20 programozási nyelven. Amikor kódot kérdezel, győződj meg róla, hogy megadod a programozási nyelvet, és minél részletesebben leírod a szükséges kódot. Ha a létrehozott kód nem működik, tájékoztasd a Bardot, hogy mi volt a probléma, és kérj egy javasolt megoldást vagy segítséget a hibakód értelmezéséhez.

A Bard tud szöveget tervezni

A Bard segíthet neked írni is. Ahogy a legtöbb kérés esetén, adj meg minél több részletet a témáról, hosszról, formátumról (blogbejegyzés, vers, esszé, könyvismertető, stb.) és stílusról. Ha van egy vázlatod egy blogbejegyzéshez, akkor a kívánt pontokat is felveheted a kérésedbe. Például erre a szövegrészre megkérdezheted:

Ezeket a pontokat felhasználva vázolatként, tudsz példákat és magyarázó szöveget készíteni? "A Bard tud összefoglalni. A Bard tud összehasonlítani. A Bard tud javasolni. A Bard tud magyarázni. A Bard tud ötletelni. A Bard tud szöveget tervezni. A Bard tud kódolni (és hibát javítani). A Bard tud keresni."

A Bard által generált válaszok elfogadhatóak voltak, és csak némi szerkesztést és javítást igényelhettek a felhasználhatóság eléréséhez.

A Google megkönnyíti a Bard szövegének áthelyezését. Válaszd ki a válasz exportálás gombot, hogy áthelyezd a tartalmat egy új Google Dokumentumba vagy Gmailbe. Vagy válaszd a További gombot (a három függőleges pötty), majd válaszd a Másolás lehetőséget a válasz szövegének elhelyezéséhez a rendszer vágólapjára a beillesztéshez a választott alkalmazásba.

A Bard tud keresni

Mivel a Bard hozzáférhet az internet tartalmához, sok hagyományos kulcsszavas keresés is működni fog a Bardban. Érdeklődhetsz aktuális hírek, időjárás előrejelzések vagy gyakorlatilag bármely általános kulcsszó keresési karakterlánc iránt. Azonban a Bard válaszokat túlnyomórészt hagyományos szöveges formában fogja szolgáltatni, néha képekkel kiegészítve, míg a Google keresés egyedi formátumokban is megjelenítheti a tartalmat (pl. az időjárás előrejelzések gyakran diagramot mutatnak). Ha hivatkozásokat keresel, váltás a Bardból vissza a szokásos Google keresésbe.

A Bard tévedhet

Hasonlóan a ChatGPT-hez, a Bard is tévedhet és tapasztalni is fogod, hogy valóbant ad téves információkat, vagy nem működő kódot, ha gyakran használod. Írtam is a témáról egy konkrét cikket.

A Bard tévedhet. Soha ne hagyatkozz kizárólag a Bard válaszaiban szereplő tartalomra ellenőrzés nélkül. Amikor a Bard hibás, félrevezető vagy nem megfelelő választ ad, válaszd a lefelé mutató hüvelykujj ikont, hogy jelezd a rendszernek, hogy hibás választ adott. Ne feledd, a Bard egy kísérlet.

Mikor jelent meg a Google Bard?

Az induláskor, 2023 márciusában, a Google korlátozta a Bard hozzáférést a várólistára kerülő személyek számára, akik rendelkeznek személyes Google fiókkal. 2023 május elején a Google megszüntette a várólistát és szélesebb körben a Bardot.

Hogyan lehet hozzáférni a Google Bardhoz?

A Bard eléréséhez látogass el a https://bard.google.com weboldalra egy böngészőben, majd jelentkezz be egy Google fiókkal: (A ábra).

A ábra

Google Bard képernyő
Ugrás a bard.google.com oldalra bármely modern böngészőben, majd jelentkezz be egy Google fiókkal.

Ha bejelentkeztél, már használhatod is a Bardot.

Ki készítette a Google Bardot?

A Bardot a Google AI csapata fejlesztette ki. A rendszer hátterében az OpenAI technológiája is megtalálható, amely az egyik vezető szereplő a gépi tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás terén.

Miért fontos a Google Bard?

A Google Bard egy új korszakot hozhat el az internetes keresésben és az információelérésben. A hagyományos kulcsszavas keresési módszereket kiegészítve a Bard lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül a válaszokhoz jussanak anélkül, hogy átfésülniük kellene a hosszú weboldalakat vagy lapozniuk kellene a találatok között. Ez különösen hasznos lehet olyan felhasználók számára, akiknek korlátozott az idő vagy akiknek nehézséget okoz a hagyományos keresési módszerek használata.

Emellett a Bard azoknak is segítséget nyújthat, akiknek kevés tapasztalatuk van a keresési kulcsszavak megválasztásában, vagy akiknek segítségre van szükségük az információk értelmezésében vagy formázásában.

A Bard a jövőbeli AI-alapú keresési és információelérési rendszerek egyik úttörője lehet, és átformálhatja az online kutatást és tanulást.

Záró gondolatok

A Google Bard egy izgalmas fejlesztés a keresési technológiában, amely sok felhasználó számára könnyebbé és hatékonyabbá teheti az információk megtalálását az interneten. Ahogy a rendszer tovább fejlődik és finomodik, valószínűleg még több hasznos funkciót fog nyújtani a felhasználók számára.

Ne feledd, hogy a Bard egy új technológia, és bár nagyszerű eredményeket érhet el, még mindig fejlesztés alatt áll. Ha a Bard hibás választ ad, ne habozz visszajelzést adni a Google felé, hogy a rendszer továbbfejlesztéséhez hozzájárulj.

Kiváncsian várjuk, hogy milyen új lehetőségeket kínál majd a Bard a jövőben!